woensdag 28 oktober 2015

Dag 4

Deze morgen bleek de zon er nog niet te zijn en werd er een wandeling gemaakt door papa's Michel en Eddy met de dochters.

Er werden onderweg nog wat foto's getrokken en de zon kwam terug te voorschijn
De speelzaal

Uiteindelijk kwamen ze weer bij het riviertje uit, waar ook Michel zich deze keer eens wou bewijzen. Je kan ook langs hier oversteken om naar het dorp te gaan...
maar dan wel met natte kleren.

In de namiddag was het dan weer tijd voor ronde 4. Het beloofde een zeer zware partij te worden tegen een WFM met 1782elo uit Monaco, Lomandong Noela-Joyce

Fleur was goed voorbereid, maar haar tegenstander besloot om een andere opening te spelen dan ze normaal doet. Toch bleef het lang gelijk opgaan, tot in het eindspel Fleur in tijdsnood een pion (en daarna nog een pion) verloor. Toen was het over en uit, verloren.

Wat betreft de voorbereiding wil ik voor de niet-schakers onder ons even uitleggen hoe dit gebeurt: 
Vanaf het moment dat de paringen 's avonds bekend zijn, wordt er door de coaches in hun database opgezocht of er  partijen van de tegenstander te vinden zijn. Soms vinden ze veel partijen, soms geen enkele, zoals voor morgen het geval is. Er wordt dan bekeken welke openingen de tegenstander meestal speelt en hoe ze speelt (aanvallend, passief...). Op basis hiervan wordt besloten welke opening Fleur zal spelen. Er zijn tientallen openingen mogelijk met telkens ook nog meerdere varianten. Dus het is een hele klus om die allemaal te kennen en te onthouden. Een opening bestaat nl. uit een aantal zetten die ze van buiten moeten kennen, eens uit de opening begint het echte denkwerk en moeten ze een plan maken dat ze willen volgen en moeten ze meerdere stappen vooruit denken. Iedere voormiddag om 8u gaat Fleur naar Roel om haar partij voor te bereiden, dit neemt 1 uur in beslag. Na haar volgen nog 4 andere spelers. Dus een heel karwei voor de coaches. Na wat ontspanning bekijkt Fleur haar voorbereiding nog eens en na de lunch kan ze dan opnieuw naar Roel gaan indien ze nog vragen heeft.
Na de partij, die meerdere uren kan duren, gebeurt er nog een analyse. Hierbij wordt er nagegaan waar het misliep of wat er juist goed ging. Op dit niveau gaat het dikwijls maar om een mindere zet wat leidt tot verlies, ze moeten daarom constant de beste zet kunnen vinden om de winst binnen te halen.   


En terwijl de kinderen hard zwoegen voor elk punt, is het blijkbaar feest bij de ouders. Elke dag wordt er iemand anders aangeduid om één (of meerdere) flesje(s) wijn te halen. Die worden dan 's avonds gezellig opgedronken. 
Het valt wel op dat er enkel mannen te zien zijn. Sommige laten dan wel uitschijnen dat ze nog druk bezig zijn, maar "schijn bedriegt" zeggen ze...
Santé Eddy, Peter, Michel, Luc, HenkJan, Ben en RoelGeen opmerkingen:

Een reactie posten